HIDDEN FIGURES

Hidden Figures


yeni izledim sıcağı sıcağına hemen yazayım dedim.
SCROLL DOWN FOR ENGLISH TEXT!
Bu yazı diğer incelmeye benzemiyor onu belirteyim.
güzel bir soundtrack'i var,dinlemek isterseniz
https://open.spotify.com/album/5ydGsF9Qy1IZsFmLRpJ4oc


Hikayemiz üç güçlü,vazgeçmeyen,idealleri olan kadın üzerine.Ki biri havacılık mühendisi (benim favorim),biri programlamacı,biri de roketlerin kalkış/iniş hesaplarını yapan matematik dehası ablamız.
Film hesaplamacı ablanın çocukluğundaki müdür ile ailenin arsında geçen-daha iyi bir eğitim almasına yönelik-konuşma ile başlıyor.Tabi sonra direkt Nasa'da çalıştıkları sahneye geçiliyor.İnsan araya bir kaç sahne atar.


Unutmadan film boyunca bolca Ruslarla olan uzay yarışının hırsına ve siyah--beyaz ayrımının gözümüze sokulmasına maruz kalıyoruz.
Zaten Amerika'da belli bir seviyede film yapılacaksa ya görsel efekt fışkıran sahte(Amerika hariç dünya yansın tarzında olan)kahraman ki hepsi aynı tornadan çıkmış hikayeye sahip filmlerden olacak.ya Amerikalıların dünyayı sktiğini anlatan(kölelik,siyah-beyaz ayrımı,göçmenlere ayrım,kadınlara ayrımı,müslüman-yahudi ayrımı gibi)biraz duygusal olacak.ya da klasik american dream filmleri olacak.anlayan anladı.



Asıl konuya dönelim.başta colored computer olarak çalışan ablalarımız yeni atamalarla farklı alanlarda çalışacaklardır.Benim favorim olan Mary Jackson prototip testlerinin olduğu departmana gider.tam o sırada rusların kendilerinden hep önde olmasını kabul edemeyen uzay görev grubuna hesaplamacı olarak ama bir nevi hesaplamaları kontrol etme gibi bir pozisyonda çalışacak eleman aranıyordur.Akla gelen ilk isim katherine olur.


o kadar film izledim ama buradaki sahneler cidden insana ne vermesi gerekiyorsa veriyor.yönetmen çok iyi bu konuda.Programlamacı ablamız olan dorothy ise başlarda sadece bir hesaplayıcıdır ve amiri olmayan bir bölüme amirlik ettiği halde maaşı yükselmemektedir.o zamanlarda siyahiler amir olamıyormuş.




katherine uzay görev bölümünde işe başlar ancak onu çekemeyen ondan haz etmeyen biri vardır:SHELDON yani Jim parsons.burada ekibin başmühendisidir.ama işin stresinden dolayı kendini işe veremiyor ve amiri altında eziliyordur.ve kimi ezerek bu duyguyu bastırıcak tabiki katherine'i.
çalıştığı süre boyunca işeyebileceği tuvalet 1 km uzaklıkta olan ve kimsenin dokunmadığı ayrı bir demlikten(sırf siyah olduğu için)çay içmeye zorlanır.ancak bir yere kadar tutar kendini.patlamayı yaşar ve ondan sonra tuvaletler birleşir demlikler birleşir.


unutmadan katherine güzel bir asker abi ile flört halinde ama abimiz başta kadınları küçümser bir tavır sergilediği için veto edilmişti.sonra işler tatlıya bağlandı.evlendiler bile.
en güldüğüm olaylardan biri katherine'in üzeri çizilmiş yazıyı okuyup ve onunla ilgili sorunu çözünce bilgiyi nereden aldığından şüphe edilip rus ajanı taftasını yapıştırdıkları an.hahhahahah

filmde ara ara siyahilerin haklarını aramaları,suikastler,protestolar,martin luther king ve dahasına yer verilmesi cidden güzeldi.
bazı sahnelerde yok artık dediğim ayrımın babaları vardı onlardan bahsedeceğim.
benim bildiğim beyazlara özel çeşme vardır bir de otobüste önde otururlar.ama kütüphanedeki kitaplıkların ayrı olması veya davalarda savcıya bile belli mesafede olmaları beni çok şaşırttı.

mary ile bay zielinski arasında geçen şu diyalog beni çok etkiledi 
"-mary,mühendis kafasına sahip biri mühendis olmalı.ömür boyu hespalayıcı olamazsın.
+Bay zielinski,ben zenci bir kadınım.imkansız hayaller peşinde koşamam.
-ben de anne babası nazi kamplarında ölmüş polonyalı bir yahudiyim.ama şu anda astronotları uzaya gönderecek bir uzay gemisinin altında duruyorum.imkansızlık resmen hayatımızın bir parçası.sana bir sorum var 'beyaz bir erkek olsaydın mühendis olmak ister miydin?'
+istememe gerek kalmazdı,olurdum zaten."

ANLATACAKLARIM BİTMEZ AMA İZLEYİP TADINI ÇIKARMANIZ EN İYİSİ.

ve bu kadınlar kim ya demeyin alın size resimleri






sol: Mary Jackson
Orta: Katherine Johnson
sağ: Dorothy Vaughan




WELCOME TO ENGLISH VERSION
There are three powerful, unreflective, idealistic women on our side. One is aviation engineer (my favourite), one is a programmer, and one is a mathematical sabre who makes rocket launch/landing calculations.
The film begins with a conversation between Katherine's childhood school manager and her family (aimed at getting a better education). After that, she goes directly to the stage she is working in Nasa.
Unforgettably, we are exposed to the avidness of the space race with the Russians and the black-and-white distinction of being plentiful throughout the film.

Anyway, if a movie is to be made at a certain level in America, the hero of the fictional (the world outside the United States) that spurts the visual effect will be all from the movies with the same turned-out story.According to the American squeeze, the world (slavery, black-white discrimination, discrimination against immigrants, distinction, Muslim-Jewish distinction) is a little emotional. I also understand classic American dream movies.

My favourites are the ones who work as a coloured computer, will work in new areas with new assignments. My favourite is Mary Jackson, who goes to the department where she has prototype tests. at that moment, there is a need for someone who will work As a calculator for the space task group which cannot accept that the Russians are always ahead of them, here the first name that comes to mind is Katherine.

I watched so many movies, but the scenes here really give what he should give to man. The director is very good in this matter. The Dorothy who is a programmer is only a calculator at the beginning and in spite of being an administrator, her salary does not rise.

During the time she works, the toilet where can piss is 1 km away and she is forced to drink tea from a separate teapot that no one touches (because she is just black). However, it keeps up to one time and it lives up to it and then the toilets and the teapots unite.

Katherine is flirting with a beautiful soldier. but Jim was vetoed at first for being a foolish attitude. then the jobs are dessert bound. then they got married.

one of the most laughing events is when Katherine is reading the scribbled letter and thinking about where she got the information from her dissolving question and the others thought she was a Russian agent.

In the film, the occasional calls to the politicians, assassinations, protestors, Martin Luther King and more were included.
I know there are special fountains for white people and they are sitting in front of the bus. I am very surprised that the libraries in the library are separate or even prosecutors in the case are at a certain distance.




I can write forever but the best way to watch this film. :)












Yorumlar